x

Mitől leszel kevésbé másnapos? Sörre bor vagy borra sör?

„Sörre bor, bármikor. Borra sör meggyötör.” Így tartja a magyar mondás, ami más nyelveken is létezik, szóval arra lehet következtetni, örök igazság, mit mi után iszunk, és mit kapunk cserébe. Az elterjedt nézet szerint tehát ha sörre isszuk a bort, akkor nem lesz gondunk a másnappal, fordítva viszont a macskajaj minden kínját magunkra öntjük.

Európai tudósok azonban elkeserítően egyszerű következtetésre jutottak: mindegy a sorrend, ha túl sokat iszunk, másnaposak leszünk és pont.  

A CNN szerint a kutatás alapját egy 90 fős kísérlet adta. A 19-40 év közötti alanyoknak vagy csak sört, vagy csak bort, vagy mindkettőt adtak. Az első csoport 1,2 liter sört ivott, majd négy nagy pohár bort. A második csoport ugyanezt a mennyiséget kapta, csak a borral kellett kezdenie. A harmadik csoport pedig vagy csak sört, vagy csak bort húzott le. Orvosi műszerekkel figyelték végig az alanyok állapotát, még az ivás után, éjjel is.

Másnap szépen mindenki hazamehetett, az alkohol eltűnt a szervezetükből, lassan a katzenjammer is elmúlt. Egy hét múlva folytatódott a kísérlet azzal, hogy mindenki ivása tótágast állt. Aki borral kezdett és sörrel folytatta, az most sörrel nyitott és borral öblített le, és fordítva. A csak sört ivók bort, a csak bort ivók sört kaptak most.Az eredményeket az amerika táplálkozástudományi szaklapban, a American Journal of Clinical Nutritionben publikálták. Ezek szerint nem mutatkozott különbség a vizsgált emberek másnaposságának intenzitásában, akármit ittak először és másodszor. Jöran Köchling, a kutatás vezetője a Witten/Herdecke Egyetemről azt mondta:

Nem találtuk igaznak azt a gondolatot, hogy a borivás előtti sörivás könnyebb másnapot hoz magával, mint ellenkező esetben.  

Két faktor súlyosbítja a másnapot. Az alanyoknak el kellett mondani, 1-től 10-ig mennyire érzik berúgva magukat, és aki magas számot mondott, valamint aki kidobta a taccsot, az súlyos másnapot kapott a nyakába. Persze az igazság az, hogy az alkattól és az átlépett vörös vonalaktól is függ, mennyire leszünk készen a következő napon.

Végül megjegyzik a tanulmányban, hogy a másnap nem véletlen, hisz a szervezet így tanít móresre minket, és figyelmeztet, ha nem változtatunk és továbbra is iddogálunk, ilyen szörnyű napok állnak majd előttünk.