Egészség

Az elszigetelődés első jelei

Dóra elmondta, hogy édesanyja egész életében komoly támaszt jelentett neki, később pedig már a saját családja számára.

Édesanyám mindig aktív, életvidám nő volt, az optimista életszemlélete pedig kisugárzott az egész környezetére. A munkaköre korábban sok utazással jár, de nyugdíjazása után is kifejezetten igényelte a mozgást és a változatosságot. Csatlakozott egy klubhoz, akikkel közösen jártak belföldi és külföldi városlátogatásokra, többnyire autóbusszal. Persze hozzánk is gyakran ellátogatott a fővárosból vonattal, a Balaton partra, aminek az egész család mindig nagyon örült.

– meséli interjúalanyunk.

inkontinencia

Egy idő után Dóra azt vette észre, hogy a korábban kifejezetten aktív édesanyja már nem jár el annyit otthonról, hangulata érezhetően romlott és a meghívásokat is finoman visszautasította. “Először azt hittük, hogy megbántottuk valamivel, de amikor rájöttünk, hogy a klub tagjaival és a barátnőivel sem jár el, akkor már attól féltünk, hogy valamilyen komoly baj állhat a háttérben. Azonban hiába faggattuk, mindig hárított és inkább elterelte magáról a szót.”

Sokszor nehéz felismerni a problémát

Amikor eljött Dóra nagyobb lányának a ballagása, mindenképpen szerették volna, ha édesanyja is részt vesz ezen a családi eseményen. A nagymama kissé vonakodva, de ezúttal végre elfogadta unokája meghívását.

“Egész idő alatt úgy érzetük, hogy csak tettetni próbálja a jó kedvet. Sokkal szótlanabb volt, mint korábban, gyakran el-eltünedezett a társaságból, szinte teljesen eltűnt belőle a korábban rá jellemző fesztelen vidámság; egészen megváltozott – Dóra ekkor már komolyan aggódni kezdett. “Másnap reggel, amikor édesanyám hazautazott, bepakoltam a mosógépbe a használt ágyneműjét és észrevettem, hogy kissé nedves. Hirtelen össze is állt a kép: inkontinenciával küzd. Ez rögtön megmagyarázott mindent. Tulajdonképpen megkönnyebbültem, hogy csak erről van szó, hiszen nagyjából hallottam már arról, hogy erre a betegségre ma már számtalan megoldás létezik.”

Van segítség!

Dóra még aznap pontosan utánanézett az interneten az inkontinenciakezelés lehetőségeinek, a kiváltó okoknak, valamint annak is, hogy mivel segíthetnének az édesanyjának addig, amíg a tüneteket nem sikerül orvosolni. Néhány nap múlva felkereste őt egy őszinte beszélgetésre.

“Mivel nagyon szoros a kapcsolatunk, így nem akartam azt a megoldást választani, hogy titokban becsempészek a fiókjába egy-két fehérneműként is viselhető pelenkanadrágot, és egy kinyomtatott tájékoztatót arról, hogyan lehet kezelni az inkontinenciát. Persze akár ez is lehet jó kiindulási pont, de én inkább leültem vele és őszintén megbeszéltük azt, hogy emiatt nem kell rosszul éreznie magát, pláne szégyenkezni. ”

Dóra elmondta édesanyjának, hogy az inkontinencia sokakat érintő probléma, amelyre többféle megoldás létezik, ha az érintett felkeresi a háziorvosát, vagy a nőgyógyászati, illetve urológiai szakrendelést, és kivizsgálást kér. De addig is élhet teljes életet olyan egészségügyi fehérneműhöz hasonló pelenkanadrágok használatával, amelyek kényelmesek, könnyen cserélhetőek és nem csak a nedvességet, hanem a szagokat is magukban tartják.

Ezeknek a termékek már valóban annyira diszkrét kialakításúak, hogy a viselésük gyakorlatilag észrevehetetlen. Egyáltalán nem úgy néznek ki, mint a pelenkák, hanem hagyományos fehérnemű érzetét keltik, van külön férfi és női változatuk is” – árulta el.

Újra teljes életet élni

Dóra segített orvost keresni, vizsgálati időpontokat kérni, és néhány héttel később örömmel vette tudomásul, hogy édesanyja újra kinyílik és kezd visszatérni korábbi önmagához.

“Akkor éreztem igazán, hogy minden rendben van, amikor az egyik telefonbeszélgetés során elmondta, hogy színházban volt a barátnőjével és újra felvette a kapcsolatot azokkal a klubtagokkal is, akikkel korábban kirándulni járt” – mondta el Dóra, aki maga sem tudta, hogy mikor jöttek volna rá maguktól a problémára, ha akkor, náluk nem találja meg a nedves ágyneműket.  Mint mondja, biztos benne, hogy nagyon nehéz lehet ezzel a problémával szembesülni és nyíltan beszélni róla még a legközelebbi családtagjainkkal is. Hiába volt mindig kifejezetten őszinte a kapcsolatunk édesanyámmal, még így sem avatott be, ami sok mindent elárul az akkori lelkiállapotáról.

Nagyon fontos azonban, hogy az érintettek segítséget kérjenek, akár szakorvostól, akár először egy családtagoktól vagy baráttól, hiszen van megoldás rövid és hosszútávon is.

Megvannak már az első vizsgálati eredmények, így rövidesen elkezdődhet édesanyám kezelése. Az orvosok nagyon bizakodóak, úgy tűnik, hogy semmi komoly probléma nem húzódik meg a háttérben. Addig is nagy segítséget jelentenek neki a nadrágpelenkák, amelyek nem csak fizikálisan, de pszichésen is adnak egy komoly biztonságérzetet, amely az egész életminőségre hatással van. Nem csak ismét találkozgat a barátaival, hanem nyugodtan utazik nagyobb távolságokra, illetve a kisebbik unokájával is úgy ugrabugrál, labdázik és tollasozik a játszótéren, hogy sok fiatal anyuka megirigyelhetné. A családunk újra visszakapta a szeretett nagymamáját és ez mindenki számára nagyon sokat jelent.