Politika

Év végével visszavonult Megyesy Jenő, Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója. Erről Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója számolt be a Facebookon.

Ezzel a miniszterelnök három külpolitikai tanácsadójából (Gottfried Péter, Czukor József és Megyesy) már csak egy maradt, miután Czukor József ősszel az Információs Hivatal főigazgatója lett.

Megyesy 1956-ban, a forradalmat követően vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol politológusi és jogi diplomát szerzett. Beállt az USA hadseregébe és többek között Vietnamban is harcolt.

1973 és 1975 között a Coloradói Főügyészség helyettes főügyészeként, 1975-től 1978-ig az USA Környezetvédelmi Hivatala helyettes tanácsosaként, 1978-tól 2010-ig ügyvédként dolgozott.

A jó republikánus kapcsolatokkal rendelkező Megyesy 2014-től volt Orbán Viktor észak-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó főtanácsadója, 2018. májusában találkozott John Boltonnal, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójával is.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (j) a budapesti amerikai nagykövetség előtt 2018. december 6-án. Középen Megyesy Jenő miniszterelnöki megbízott. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Budapest, 2018. december 10.
Vadai Ágnes, a DK képviselõje felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. december 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Hétfőn hatalmas botrány volt a parlamentben a rabszolgatörvény miatt, Kövér László házelnök nem tudta, hogy hívják a szocialista képviselőt, akit meg akart büntetni. (Miután megtudta, kizárta az ülésről az MSZP-s  Varga Lászlót.) A hangzavar miatt nem lehetett pontosan érteni, mit kérdezett Kövér László, Vadai Ágnes ezért, tisztelettel, rákérdezett nála.

A Demokratikus Koalíció alelnöke levelet írt.

Tisztelt Házelnök Úr!

A tegnapi ülésnapról készült videófelvételek szerint Ön azt kérdezi egy képviselő kitiltása előtt, hogy “hogy hívják ezt a f….t, aki itt üvöltözik?.

Vadai Ágnes levelében felidézte, Kövér László a hétfői ülésnapon többször sem tartotta tiszteletben az ellenzéki képviselőket. Az ő kritikáját „óbégatásnak” titulálta, máskor gúnyosan azt mondta,

az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat.

Vadai ezért tisztázó jelleggel három kérdésére vár írásbeli választ  Kövér Lászlótól:

1. Tényleg azt mondta az ülésen, hogy “hogy hívják ezt a f….t, aki itt üvöltözik?

2. Ön esetleg igénybe vette az ellenzék figyelmébe ajánlott orvosi ügyelet szolgáltatását? Ha nem, akkor nem kellett volna?

3. Milyen büntetést szab ki magára az Országgyűlés méltóságának megsértése miatt?